Jdi na obsah Jdi na menu
 


Led Zeppelin

Je britská hardrocková skupina založená v roce 1968.Led Zeppelin tvořili Robert Plant (zpěv), Jimy Page (kytara), John Paul Jonese (basa) a John Bonham (bicí).V září 1968 natočili své debutové album a 15. října téhož roku si na univerzitě v Surrey odbyli své první vystoupení. Jejich koncerty vyvolaly nadšený ohlas ve Velké Británii i Spojených státech, a když koncem roku 1969 vyšlo jejich druhé album, dostali se na obou stranách Atlantiku na první místo hitparády.Popularita spolu se zisky stoupala geometrickou řadou. Jejich čtvrtého bezejmenného alba, tzv. "Four Symbols", s nezapomenutelnými skladbami Stairway To Heaven, Black Dog, Rock And Roll a The Battle Of Evermore, se prodalo 12 milionů kusů. Rekordy ovšem trhala i návštěvnost jejich koncertů – na srpnový koncert roku 1979 v anglickém Knebworthu přišlo téměř 300 000 fanoušků. Po smrti Johna Bonhama 25. září 1980 se Led Zeppelin definitivně rozpadli. (R. Plant a J. Page, vedle svých sólových projektů, ovšem spolu v 80. a 90. letech spolupracovat nepřestali.) S více než 60 miliony prodaných alb po celém světě jsou Led Zeppelin nejvýznamnější hardrockovou kapelou všech dob. Jejich hudbu, vycházející z blues a značně ovlivněnou orientální hudbou, charakterizuje především hutný zvuk, výrazné melodické nápady, ostré kytarové rify J. Page a vypjatý vokál Roberta Planta.

Diskografie:

-led zeppelin I (1968),

-led zeppelin II (1969),

-led zeppelin III (1971),

-led zeppelin IIII („four symbols“) (1971),

-house of the holy (1973),

-physical grafit (1975),

-presence (1975),

-in through the out

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář